Meer over mindfulness

Wat is mindfulness

Mindfulness betekent: ‘met aandacht aanwezig zijn in het huidige moment, zonder daarover een oordeel te hebben’. Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken. Dit heeft een ongunstig effect. Mindfulness leert je om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van je gedachten, gevoelens en emoties.

Met de training leer je, door middel van mindfulness oefeningen, bewust stil te staan bij je ervaring van het ‘hier en nu’ en met een vriendelijke houding naar jezelf en anderen te kijken. Er ontstaat dan ruimte voor het maken van andere keuzes. Door middel van een mindfulness cursus kun je dus effectiever omgaan met stress en kun je meer rust en balans in je leven ervaren.

8-weekse MBSR training

‘MBSR’ is een afkorting van: (Engelstalig): Mindfulness Based Stress Reduction.
Deze vorm van aandachtmeditatie vindt haar oorsprong in de duizenden jaren oude (boeddhistische) tradities uit het Verre Oosten.

De Amerikaan Jon Kabat-Zinn (schrijver, arts en wetenschapper) heeft elementen uit deze oosterse traditie met elementen uit de westerse psychotherapie samengebracht.

De training is in groepsverband en bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag. Er wordt geoefend met verschillende meditatieoefeningen. Ook wordt er aandacht besteed aan de onderwerpen: stress, omgaan met negatieve emoties en communicatiepatronen. De cursisten worden aangemoedigd om wat tijdens de training is geleerd in het dagelijks leven toe te passen. Een belangrijke voorwaarde om de ‘spier’ van de aandacht ‘op kracht’ te houden, is dat de cursisten thuis dagelijks drie kwartier de meditatie- en yogaoefeningen doen aan de hand van geluidsopnames. In de werkmap staan de verschillende oefeningen beschreven die je helpen opmerkzaam en aandachtig te zijn in het dagelijks leven.

Handige links

VMBN beroepsvereniging “(profiel trainer)”
Radboud Centrum voor Mindfulness – wetenschappelijke evidentie
Geluidsbestanden
Literatuur 
Mindfulness in de media

Heeft u interesse in, of vragen over mindfulness?

U kunt zich direct aanmelden voor een mindfulnesstraining. Heeft u vragen? Dan kunt u ook eerst contact met mij opnemen. Ik beantwoord uw vragen graag!